Logga in | Registrera dig | Betalning och leverans

Klä dig enligt Flerlagersprincipen!

Under vinterhalvåret kan det ibland vara lite svårt att veta hur man ska klä sig på bästa sätt för en bekväm dag på jobbet i regn, rusk och kyla.

Här kommer lite tips och rekommendationer på hur du ska klä dig om du jobbar utomhus.

1.  Kontrollera alltid väder och temperatur innan du klär på dig
2.  Klä dig efter lager-på-lager-principen: Underkläder - Mellanplagg - Ytterkläder
3.  Flera lager ger dig större möjlighet att reglera hur mycket du ska ha på dig under arbetsdagen utifrån aktivitetsnivå och allteftersom temperaturen ändras.
4.  Den uppvärmda luften mellan plagglagren är en viktig del av de isolerande egenskaperna

Lager 1 - Underkläder
Det inre skiktet bör hålla dig varm och transportera bort fukt från kroppen. Det bör sitta tätt och helst vara tillverkad av ull eller syntetfibrer. Behovet av fukttransport är individuellt beroende på hur mycket du svettas och hur fysiskt krävande ditt jobb är. Ull värmer bättre och luktar mindre än syntetmaterial. Du bör inte använda bomullsunderkläder i kyla eftersom fuktiga bomullsplagg isolerar mycket dålig. Se vårt utbud av underkläder här.
 
Lager 2 - Mellanplagg
Välj ett eller flera skikt beroende på temperatur och aktivitet, och välj gärna fleece eller ull. Detta lager ska inte vara tätt. Det ska istället lämna utrymme för ett luftskikt mellan dina underkläder och mellanplagg. I arbetssituationer där du har ihopknäppta (stängda) ytterkläder är ull att föredra, eftersom ull absorberar upp till 18% fukt utan att förlora värmeisolering. Däremot torkar ett fleeceplagg snabbare.

Lager 3 - Ytterkläder
Ett vind- och vattentätt plagg är ett bra val av ytterkläder. Det skyddar mot regn och bevarar det isolerande skiktet av luft mellan det yttre skalet och mellanplaggen. Observera att andningsförmågan hos ett plagg reduceras i vått väder, använda alternativa ventilationsmöjligheter i plagget. Se vårt utbud av ytterkläder här.Huvud, händer och fötter
Huvudet är den kroppsdel med stört värmeförlust. Använda ull och vid behov vind- och vattentätt lager utanför. Det samma gäller för händer och fötter, använd ett tunt lager av ull innerst mot huden och gärna lager på lager vid behov.