Enklare att välja rätt handske

Det finns hundratals olika arbetshandskar. Nu presenterar Swedol ett nytt system för att göra det enkelt att välja rätt handske till olika jobb och miljöer. Samtidigt lanseras ett helt nytt handskmärke – Balance.

Det borde inte vara så svårt att välja rätt arbetshandskar. Men när man står framför hyllan med hundratals olika val blir det lätt att man tar den man känner till, snarare än den som är mest lämpad för det jobb man ska göra.

– Många väljer handskar av gammal vana. De man tycker är sköna fortsätter man med, säger Dan Trum som är kategorichef för handskar på Swedol.

– Men för bästa skydd och grepp borde man välja med lite eftertanke.

Ny märkning guidar dig rätt

Därför har Dan tagit fram en märkning av olika handskar efter vilka arbeten och miljöer de ska användas till.

Både handskar och hyllor i butiken kommer att märkas så att man lättare kan välja rätt. Färgkodningen grönt markerar precisionshandskar och blått markerar ”power”. Sedan delas handskarna in i fyra grupper, beroende på vilken miljö de ska användas i: torrt, vått, kallt samt riskmiljö.

– Det ska vara enkelt att välja rätt handske.


Ett nytt handskmärke för proffs

Samtidigt lanserar Swedol ett helt nytt handskmärke för proffs – Balance.

– Vi har valt att göra stilrena handskar i hög kvalitet, utan en massa skrikiga loggor. Balance är premiumhandskar till ett attraktivt pris, säger Dan.

Sortimentet är tänkt att inom något år täcka allt från stickade/doppade precisionshandskar till olika svetshandskar.


Dans tips för att välja rätt handske
  1. Välj handske efter miljö och arbetstyp.
  2. Välj en handske som sitter bra på just din hand. Alla är vi olika, prova dig fram.
  3. Använd inte för grova handskar för precisionsjobb. Då är bara risken att de åker av för att de är för klumpiga.
  4. Välj inte vattenskyddade handskar om du inte jobbar i våt miljö. Du blir svettig i onödan, fryser och får sämre grepp.
  5. Sliten handske? Släng den.

- De har dubbla sömmar där det går och de flesta modeller i stretchmaterial för bra passform.

Detaljerna som gör skillnad

Han pekar på många detaljer som gör skillnad: resår runt hela handleden, diskreta reflexer, förstärkta slitytor. Och han gillar getskinn.

– Det är ett slitstarkt naturmaterial som ”andas”.
Just att handskarna inte är täta i onödan är viktigt, menar han.

– Om man jobbar med vattentäta membranhandskar när det är kallt men torrt ute är det lätt att man blir svettig om händerna och fryser mer. Då är det bättre att använda en fodrad handske utan membran.


Bläddra i kollektionsbroschyren

handskbroschyr

Mer fokus på komfort och passform

Annars tycker han att det har varit mycket fokus på material och för lite på komfort och passform.

– Den sämsta handsken är den man inte använder för att den är för klumpig för precisionsarbete.
Dan lägger ut en hel rad med Balance-handskar på bordet framför sig. Egentligen vill han inte peka ut en favorit, det går ju emot själva idén med den nya klassningen. Men till slut plockar han ändå fram en favorit, en blåmärkt handske för torra miljöer. Trär den på handen och kramar dem nästan ömt.

- Balance Atlas med getskinn i innerhanden. Den är smidig, stark och sitter skönt.

En ny favorit bland många.



Text: Eriq Agélii
Foto: Per Eriksson

Så här läser du av CE-klassningen i handsken

Förutom Swedols indelning av skyddshandskar kan du med CE-märkningen se vilken klassning handsken har och vilket skydd den ger. För att få CE-märka arbetshandskar måste de uppfylla en rad med krav och vara testade på godkänt laboratorium. Märkningen består av ett piktogram och fem siffror/bokstäver som visar resultat från testerna. För handskar som skyddar mot mekaniska risker ange anger siffrorna från vänster till höger: nötning, genomskärning, rivstyrka och punktering. Ju högre siffra desto högre skydd. För genomskärning är 5 högsta värdet, för de andra är det 4.

Om handsken har skärskydd markeras det även med ISO-graderingen A-F, där F är högsta nivån. Har den inget skärskydd märks den med X.