Motorsågen gör snyggaste snitten
Kunskapsbanken

Motorsågen gör snyggaste snitten

Text: Eriq Agélii, Foto: Kristofer Lönnå

Allt mer skog fälls maskinellt med skördare. Men fortfarande är motorsågen med i alla led − vid gallring och stormfälld skog är den nödvändig. I alla fall om man vill ha en snygg och samtidigt välskött skog. Det anser skogsägaren Stig Olsson.

Stig Olsson har bott i sin släktgård i 65 år och ”jobbar på övertid”, som han säger. Vid sidan av snickerifirman som han driver med sonen Johan, äger och sköter han 120 hektar skog i tre skiften runt Delsbo, väster om Hudiksvalls tätort.
Även om han bara "fritidshugger” så vet han vad han pratar om: proffsverktyg, nyslipad kedja på motorsågen och rätt skydd är ett måste när han ger sig ut i skogen med sin skotare.

− Man sköter skogen så gott man kan. Jag gör alltid själv förstagallringarna manuellt och tar reda på flismaterial för att elda med.

Manuell huggen skog är snyggast, tycker Stig Olsson.

Slipar kedjan för hand

– Det här med att sköta utrustningen är viktigt. Den ska vara av hög kvalitet, anser Stig. 


Sågkedjan slipar han själv, för hand med filmall med rullar. Helst i ett skruvstäd hemma på gården så att han kan ha flera vassa kedjor med sig när han ska ut nästa gång. 


Men för det mesta tar han fram filen redan i skogen.


− Jag vill ha riktig skärpa så att det går bra att hugga. Jag kör kedjan så länge det går att fila den. Drygt hälften av materialet ska vara kvar. Blir tänderna för små är det risk att de smäller av. Var tredje filning tar jag ryttarna med flatfil, säger han.

Sågsvärd från Oregon biter bra.

Motorsågen lämnar kortare stubbar

Liksom med gallringen vill han helst ta stormfälld skog själv med motorsågen om han hinner med, även om det är ett farligt arbete. Manuellhuggen skog är snyggast, tycker Stig.

− Eftersom det följer med en del grus upp i stammen på rotvältor måste skogsmaskinerna annars kapa ett par meter upp för att inte kedjorna ska bli skämda. Det blir långa stubbar och fult. Dessutom blir det en stor virkesförlust. Största värdet ligger i rotstocken. Men självklart slits kedjan mer även på motorsågen när det är mycket sten och grus. 


− Ibland ligger ju trädet i marken med snö så jag inte ser vad det är under.

Välj motorsåg efter behov

Vid större volymer tar han hjälp i skogen av sin granne Tommy Dahlström, säljare på Swedol i Hudiksvall som har jobbat som skogsentreprenör och huggare i över 20 år. Båda är överens om att Jonsereds/Husqvarnas motorsågar är bland de bästa. Tillsammans har de testat en del andra produkter som inte alltid har hållit måttet, men det beror på vilka behov man har, enligt Tommy.


− Sågar du en gång per år? Då kan du köpa en ”Kinasåg” för 900 kronor. Om du ska kapa och kvista mycket är Jonseredssågarna mycket bättre, har bättre balans och mindre vibrationer. Och de är säkrare. Men också stöldbegärliga. Om man har en i kojan i skogen kan man ha en billig, så att det inte är hela världen om den stjäls.

Orka mer med smalare kedja

Även valet av kedjedimension beror på behov och smak. En grov kedja håller bättre än tunn, men det är inte självklart att man ska välja den grövsta dimensionen bara för att man har en kraftfull såg, säger Tommy. Tunnare kedja ger smalare spår och därmed mindre motstånd, inte minst på ett långt svärd.
− Då går det lättare att såga och ger bättre effekt på sågen. Även för en snickare gäller smalare kedja, tycker Stig. 

På hans Husqvarna 550XP sitter det alltid en 1,3 millimeters Oregonkedja.
− När man snickrar är det väldigt bra med en lite vekare kedja, när det är timmer i väggarna till exempel, säger han. Själv hugger han mest med normallångt svärd, men sonen Johan använder ett längre.
− Stormfälld skog kan vara lite grövre och då kan det vara problem att komma runt stammen med ett kort svärd. Men det är naturligtvis olika kvalitet på svärden också, säger Stig. 

Själv tänker han fortsätta att jobba i skogen även om han får hjälp av sonen och Tommy.

Pensionen får vänta.



− Man vill ju inte sitta hemma. Man är van att arbeta.

Om Stig Olsson

Gör: Snickare och skogsägare i Delsbo, Hudiksvall.

Ålder: 65 år Favoritsåg: Husqvarna 550XP

Motto: ”Man sköter skogen så gott man kan.”


Swedols tips när du väljer motorsåg

  • Satsa på kvalitet: Kvalitetssågar är säkrare än lågprismärken. Vilket kvalitetsmärke du väljer är tycke och smak.

  • Välj såg efter behov: En mindre, lättare såg med kort svärd passar för gallring och vedhuggning.

  • Välj en kraftigare såg som orkar dra ett längre svärd för grövre träd och vindfällt.

  • Elsågar duger fortfarande främst till husbehov.